Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с бронз от СП по спортно катерене за юноши

Слав Киров
Снимка: БТА

Слав Киров се представи отлично и извоюва бронз на световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Гиянг, Китай.

Българинът се класира на финала и в двете дисциплини, в които участва - трудност и боулдър. В първата дисциплина в програмата - трудност, Слав Киров зае 6-то място. 

В боулдъра българинът спечели бронзов медал след драматичен финал, в който след всеки от първите 3 боулдъра класирането се променяше. Победител в състезанието е Ритсу Каятани от Япония, който единствен успя да изкачи и 4-те боулдъра, 2-ри е Яник Нагел - Германия, който е със същия брой топ и зони, както Слав Киров, но с 1 опит по-малко за преодоляването им. 

Другите двамата български състезатели на световното първенство бяха в групата U18. При девойките Валисия Мей зае 23-то място в боулдъра и 28-мо в трудността, Боян Киров при юношите е 19-ти в трудността и 28-ми в боулдъра.

В шампионата участват близо 600 състезатели от 50 страни, разделени в трите възрастови групи - U16, U18, U20, които се състезават за призовите места в трите дисиплини на катеренето - боулдър, трудност и скорост. 


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна