Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Снимка: Любо Андреев

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода. 

Кражбата е станала на 2 януари 2022 г. от магазин в Парадубице, като общата стойност на двете бутилки с алкохол е 698 чешки крони. 

Съдът в Монтана мотивира отказа да бъде изпълнена съответната Европейска заповед спрямо мъжът от Лом, защото той е трайно свързан с територията на Република България, където е неговото постоянно местоживеене, както и на семейството му. 

С оглед на това съдът прие наказанието "лишаване от свобода“ в размер на 9 месеца по присъдата на Окръжния съд в Парадубице да бъде изтърпяна на територията на България. 

Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение "задържане под стража" за осигуряване приключването на производството във връзка с привеждането в изпълнение на наказанието "лишаване от свобода".

Решението подлежи на обжалване и/или протест пред Софийски апелативен съд.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна