Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата.

През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за операции по предоставяне на убежище, граници, визи и паспорти възлизат на 320 милиона паунда. 

Но от Институтът за фискални изследвания заявиха, че в крайна сметка са похарчени 7,9 милиарда паунда през периода, което е със 7,6 милиарда повече от прогнозата. 

Мозъчният тръст коментира също, че по-високите разходи отразяват увеличаването на броя на хората, търсещи убежище, и разходите за настаняване на хора по хотели или другаде. 

Има и увеличени разходи за специални визови схеми и схеми за презаселване, най-вече за Афганистан и Украйна. 

Говорител на вътрешното министерство на новото лейбъристко правителство каза, че то е “твърдо решено да възстанови реда в системата за предоставяне на убежище, така че тя да работи бързо, справедливо и в интерес на данъкоплатците“. Той допълни, че "скъпата" схема за депортиране в Руанда вече е премахната и също така "се вземат незабавни действия за изчистване на натрупаните молби за убежище и намаляване на използването на скъпи хотели“. 

Лейбъристите вече на няколко пъти зявиха, че са наследили от правителството на торите "черна дупка" в икономиката от 22 милиарда паунда и че предишните власти "са прикрили истинския мащаб на кризата в Министерството на вътрешните работи".



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна