Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна.

Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с предоставените от тях оръжия.

Последното решение на България беше да изпрати "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети". Тогава от Министерството посочиха, че страната ни не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Страната ни е уточнила, че помощта трябва да се използва „при спазване на установените норми на ООН. И че системите не "позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили".

Отбранителните министри ще разговарят и с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

Теми на обсъжданията ще са засилването на отбранителната готовност на ЕС, предизвикателствата в Червено море, Близкия изток и Северна Африка. На срещите ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна