Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа
Снимка: БТА

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация.

В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите три дни същата схема ще бъде приложена в южната, и накрая още 3 дни - в северната част на Ивицата Газа. Заместник-представителят на Съединените щати в ООН Робърт Ууд:

"Ясно е каква заплаха представлява полиомиелитът за региона. Ясно е също колко е важно да бъдат осигурени условията за спешно прилагане на кампанията за ваксиниране в цяла Газа. Съденинените щати ценят високо водещата роля на ООН и призовават всички страни да допринесат за безопасната и успешна кампания", каза Ууд.

Грешка във вътрешната комуникация между частите на Израелските сили за отбрана е причина за стрелбата на израелски войници срещу автомобил на Световната програма по прехраната, съобщи още Ууд  и подчерта Израел трябва незабавно да внесе корекции в системата си.

"Израел не само трябва да признае допуснатата грешка, но и да предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на Израел за отбрана няма да стрелят отново срещу служители на ООН", посочи той.

От Световната програма по прехраната обявиха по-рано, че спират временно придвижването на служителите си в Ивицата Газа, след като автомобил на агенцията беше прострелян, въпреки че е бил маркиран и е получил разрешение за придвижване в района. При инцидента няма пострадали.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна