Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света, защото са възможност за бърза и неконтролируема самоорганизация на гражданите, коментира той

Драгомир Иванов: Ще расте апетитът на властите да слагат ръка на социалните мрежи

Романтичният период на социалните мрежи отмина, подчерта журналистът

| Интервю
Драгомир Иванов
Снимка: Юлияна Корнажева

"Големият извод от този случай е, че всяка власт ще има апетит към подобни платформи, защото те канализират, насочват гражданска енергия, граждански гняв. Много бързо се организира това гражданско недоволство. Затова всички тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света."

Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът Драгомир Иванов след ареста на основателя и собственик на "Телеграм" Павел Дуров, заплашен от затвор във Франция.

По думите му, платформи като "Телеграм" дават възможност за бърза и неконтролируема от властта самоорганизация на гражданите.

"Казусът с Дуров показа една от заплахите пред бъдещето. Пред свят, в който ще живеем - с все повече глобални заплахи и все по-нарастващ апетит на властите и правителствата да слагат ръка на тези социални мрежи."

Извън чисто руския контекст въпросът е какво е бъдещето на свободния Интернет, посочи Иванов.

По същата логика може да търсим отговорност от един кмет, че в пространствата на града се продават наркотици или можеш да си купиш оръжие – маркира част от аргументите срещу натиска спрямо "Телеграм" журналистът.

Павел Дуров  Снимка: БТА

Донякъде е комично, че днес в защита на Дуров застават руските власти, които преди са го търсили за същото, за което имат претенции французите, допълни той.

Първоначално създател на мрежата "В контакте" (чийто собственик днес се явява "Газпром"), по-късно Павел Дуров я продава и създава "Телеграм", обясни Драгомир Иванов.

"Той в някаква степен се изживяваше и продължава да се изживява като жертва на руската репресивна система. Апетитите на руските служби към него не спират. Те се опитват да сложат ръка и на "Телеграм". "Телеграм" беше блокирана за 2 години в Русия. Въпреки че формално беше забранена и блокирана в Русия, той над 50 пъти е пътувал и е влизал в Русия. Нещата не са съвсем еднозначни, толкова лесни за преценка."

"Телеграм" е ценна за всички правителства и служби заради кодирането и криптирането на съобщенията вътре. Всяка власт ще иска да сложи ръка на платформа, която предоставя безконтролна комуникация, подчерта Иванов.

Романтичният период на социалните мрежи отмина, смята той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна