Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждение: Британските лейбъристи рискуват разрив в "специалните отношения" със САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп е предупредил, че британските лейбъристи рискуват сериозен разрив в "специалните отношения" на Обединеното кралство със Съединените щати, ако наложат забраната за продажба на оръжие на Израел.

 За това съобщи вестник "Гардиън".

Робърт О’Брайън, все още един от ключовите гласове по сигурността в обкръжението на Доналд Тръмп, каза, че Обединеното кралство застрашава бъдещата си роля в проекта изтребители F-35, както и е изправено пред риска от контраембарго на Конгреса на САЩ.

Изтребителите F-35 са произведени отчасти от британски оръжейни фирми и се използват от военновъздушните сили на Израел за част от бомбардировките на Газа. Лейбъристкото правителство все още не е решило дали да спре лицензите за износ на оръжие за Израел поради опасения, че международното хуманитарно право може да е било нарушено във войната в Газа.

Говорейки пред мозъчния тръст Policy Exchange, О'Брайън също така призова правителството на Обединеното кралство да направи всичко възможно, за да прекрати разследването на Международния наказателен съд срещу Израел, като обвини органа, който се оглавява от британския прокурор Карим Хан, че е присрастен в избора си кои лидери да преследва.

 "Гардиън" коментира, че това е първият публичен знак за мащаба на потенциалното напрежение, пред което е изправено лейбъристкото правителство, ако следва външна политика, основана на човешките права, с Доналд Тръмп начело на САЩ.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени