Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи задават въпроси на тайконавтите

До 30-и септември се събират въпроси на български ученици и студенти, на възраст от 8 до 22 години за предстоящия "Разговор с тайконавти". Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научни открития, и могат да бъдат задавани на български, китайски или английски език. Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще изберат 15 въпроса. Тези въпроси ще бъдат изпратени до Китайската космическа станция, а тайконавтите ще отговорят на тях чрез видео по време на специално събитие в края на ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

"Тайконавтите са китайските астронавти, които и в момента пътуват в близкия космос. Учудващо, че точно през летните месеци, когато младите хора са в почивка, има огромен интерес и вече събрахме над 50 въпроса. Това показва, че българските деца са будни, любознателни и ги интересуват различни теми. 

Много от въпросите са и философски, например, ако религиозен човек отиде в Космоса, как ще се променят неговите възгледи? Има и въпроси като – как се адаптирате в Космоса, как спите... Има въпроси от различно естество – какво се наблюдава от космическата станция", разказва в предаването "Следобед за любопитните" доц. Симеон Асеновски от Института по космически изследвания на БАН. 

доц. Симеон Асеновски

На 400 километра надморска височина се намира Международната космическа станция, уточнява експертът. На същото разстояние, допълва той, се намира и Китайската космическа станция, където и в момента има тайконавти, които работят и изпращат интересни материали тук на Земята. 

Целта на българските специалисти от Института по космически изследвания е да популяризират това, което китайците правят в тази област. Китайската космическа агенция се опитва да привлече партньори, с които да работи по определени проекти съвместно, а българските специалисти се подготвят за това.

Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще изберат 15 въпроса. Организаторите ще поканят авторите на тези 15 въпроса да запишат видео, в което ще зададат своите въпроси на тайконавтите. Тези въпроси ще бъдат изпратени до Китайската космическа станция, а тайконавтите ще отговорят на тях чрез видео по време на специално събитие в края на ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН, уточнява доц. Симеон Асеновски. Всички участници, които са задали въпроси, допълва той, ще имат възможност да бъдат поканени на събитието, а 15-те участници, чиито въпроси са избрани, ще получат награди.

Целия разговор на Ани Костова с доц. Симеон Асеновски от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Институт по космически изследвания на БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени