Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Вучич 4 години няма да са достатъчни, за да влезе Сърбия в ЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири години няма да са достатъчни, за да влезе Сърбия в Европейския съюз. Това призна президентът на страната Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс"..

"Не вярвам, че ще станем част от ЕС през 2028-а. Няма да лъжа - това няма да се случи. Защото има много проблеми. Преди всичко интересите на ЕС се разминават с нашите от време на време и си мисля, че някоя от страните от Западните Балкани би могла да стане член на ЕС, това няма да стане преди 2030 година. Но това е само моя преценка. Какво ще се случи междувременно, никой не знае", каза Александър Вучич при участието си на международен форум в Прага.

За да стане част от Европа, Сърбия трябва да изпълни ред критерии по отношение на демокрацията, законността и правосъдието, както и да изкорени корупцията и организираната престъпност.

Неформално условие е синхронизирането на политиката на Белград и Брюксел по отношение на Русия.  Сърбия е все още напълно зависима от руския газ и нефт и отказва да се присъедини към европейските санкции срещу Москва, но в същото време продава боеприпаси през трети страни за Украйна.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна