Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агроминистрите на 9 средиземноморски страни от ЕС обсъждат безводието

Снимка: БТА

Заплахата от суша за селското стопанство и съвместните действия в ЕС за справяне с нея са в центъра на срещата на върха на групата MED9, която се провежда в Кипър от днес до вторник. В нея участват агроминистрите от 9-те средиземноморски държави-членки на ЕС и европейският комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски.

Тридневната среща е важен крайъгълен камък за създаването на устойчиво селскостопанство, способно да отговори на предизвикателствата в екстремните условия на климатичните промени, а също за постигането на интегрирано и устойчиво управление на водите в Средиземноморския регион, заяви кипърският министър на земеделието, околната среда и развитието на селските райони Мария Панайоту.

Дискусиите на представителите на деветте средиземноморски страни членки целят да подпомогнат разработването на обща европейска политика, която да защитифермерите, хранително-вкусовия сектор и продоволствената сигурност, а по този начин – и всички граждани на ЕС.

Срещата на земеделските министри от Средиземноморието се провежда в рамките на председателството на Кипър на групата за неформално сътрудничество MED9 през тази година.

Островът се намира в тежка водна криза, като язовирите му са пълни в момента под една трета от обема им. Продължителната суша доведе до недостиг на вода за напояване и големи загуби на селскостопанска продукция.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна