Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Патриарх Даниил
Снимка: Българска Патриаршия

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година, която започва днес. Посланието е публикувано на сайта на Българската патриаршия и се чете във всички храмове в Софийската епархия след литургията.

В обръщението патриарх Даниил посочва, че като всяко ново начало и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. И се търси отговор на редица въпроси, сред които доколко сме били верни на призванието си, на най-висшето предназначение, за което сме сътворени? 

Патриарх Даниил пожелава в обръщението си Новата църковна година да бъде изпълнена със съдържание и дълбок християнски смисъл – лично за всекиго от нас и за цялото наше общество. В обръщението той подчертава, цитирам, „в нашия свят на тежки – изглеждащи непреодолими противоречия, които за огромно съжаление човеците нерядко избират да разрешават чрез силата на оръжията, единствената възможна положителна промяна е промяната на човешкия ум, промяната на начина на мислене, на устройството и нагласата, която обаче идва само като следствие от промяната в човешкото сърце“. 

Негово Светейшество отбелязва, че "Бог изчаква нашето покаяние". 

"Промяната към доброто, към истината и светлината, започва вътре във всекиго от нас, а един от най-подходящите моменти за дълбоко осъзнаване на това е началото на Църковната година.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна