Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас"

Хърш Голдбърг-Полин е един от заложниците, убити от "Хамас"
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че телата на шестима заложници, отвлечени от палестински бойци по време на атаката им срещу Израел на 7 октомври, са били открити в ивицата Газа. Сред тях е и тялото на израело-американския гражданин Хърш Голдбърг-Полин, предаде "Франс прес".

"По-рано през деня (вчера - бел. ред), в тунел под град Рафах израелските сили откриха и прибраха телата на шестима заложници, държани в плен от "Хамас", се казва в изявление на Байдън. В него се допълва, че той е съсипан и възмутен от случилото се.

"Не се заблуждавайте, лидерите на "Хамас" ще платят за тези престъпления. И ние ще продължим да работим 24 часа в денонощието, за да постигнем споразумение, което да гарантира освобождаването на останалите заложници", допълва американският президент.

"Хърш е част от невинните хора, брутално нападнати, докато бяха на музикален фестивал в Израел на 7 октомври. Той изгуби ръката си, помагайки на приятели и на чужденци по време на това жестоко клане, устроено от "Хамас", разказа Байдън и припомни, че Хърш е бил само на 23 години.

Байдън спомена и родителите на младия мъж - Джон и Рашел -  и заяви, че неуморно и по непоклатим начин те са защитавали сина си и всички заложници, държани при недопустими условия. Байдън заяви, че се възхищава на родителите на Хърш и споделя тяхната дълбока и невъобразима мъка.

Президентът на САЩ увери, че е работил неуморно за завръщането на Хърш у дома и каза, че новината за смъртта му е разбила сърцето му.

По време на атаката на "Хамас" на 7 октомври 251 души бяха взети за заложници и откарани в Газа, припомня "Франс прес".
     
Израелските сили потвърдиха, че са открили и прибрали труповете на шестима заложници в ивицата Газа, предаде "Ройтерс". Те съобщиха и имената на загиналите, намерени в тунел в района на Рахаф и това са Кармел Гат, Еден Йерушлами, Хърш Голдберг-Полин, Александър Лобанов, Алмог Сарузи и Ори Данино. Труповете са били откарани в Израел, се казва в изявление на израелските сили.

ТАСС отбелязва, че сред загиналите е и един руски гражданин.

Семейството на американско-израелския гражданин сред заложниците също публикува изявление, в което казва, че с дълбока покруса то съобщава, че обичният им син и брат е умрял  и в което благодари на всички за любовта и подкрепата им. Семейството моли всички да уважават в тези мигове на скърб личното му пространство, предаде "Асошиейтед прес".


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна