Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 чуждестранни журналисти са акредитирани за изборите в Тюрингия и Саксония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В източногерманските провинции Тюрингия и Саксония се провеждат избори за регионален парламент. Водеща в допитванията е крайнодясната "Алтернатива за Германия“. Вотът се определя като тест за доверието в управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц.
И в двете източногермански провинции с близо 5 милиона гласоподаватели трите партии от коалицията на Олаф Шолц ще претърпят значителни загуби. Не е изключено либералите дори да останат извън местните парламенти в Ерфурт и Дрезден. 
В Тюрингия победата вероятно ще бъде за крайнодясната "Алтернатива за Германия“, но е малко вероятно обявената от службите за застрашаваща демократичния ред партия да управлява, заради отказа на останалите формации да се коалират с десните популисти. Както в Тюрингия, така и в съседна Саксония се очертава ожесточена битка между "Алтернатива за Германия“ и Християндемократическия съюз. Двете партии набират по около 30 процента от гласовете. Трета политическа сила е най-новата партия в Германия, левият популистки „Съюз Сара Вагекнехт“, за която се очаква да гласуват между 12 и 17 на сто от избирателите в двете източногермански провинции. 
Заради очакваната патова ситуация Вагенкнехт може да влезе в управляващата коалиция в Ерфурт и в Дрезден. Огромният медиен интерес от чужбина към изборите – акредитирани са над 800 журналисти от целия свят – се дължи не на последно място на отношението на Вагекнехт към войната в Украйна и бъдещето на германската подкрепа за Киев:
"Не може Зеленски да се изправи в Бундестага и да каже, че няма да прави компромиси, че ще има мир само ако руснаците се изтеглят, включително от Крим", заяви в навечерието на днешните избори Сара Вагенкнехт, която настоява за спиране на военната помощ за Украйна и е категорично против решението за разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна