Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов завърши сезона във Формула 3 с 19-о място на "Монца"

Никола Цолов
Снимка: ART Grand Prix

Никола Цолов завърши на 19-о място в основното състезание на пистата "Монца" в Италия, с което се сложи край на сезона във Формула 3.

Българският пилот на ART Grand Prix приключи втората си кампания в този състезателен клас на 11-а позиция в генералното класиране със 75 точки. Макар че сезонът се състои от 20 състезания, българинът взе участие само в 18 от тях, тъй като бе наказан за предпоследния кръг на пистата "Спа" в Белгия. Въпреки това българинът регистрира три победи, като повече от него - четири, постигна единствено британецът Арвид Линдблад, който остана четвърти в генералното класиране след серия от слаби резултати в края на сезона.

Победител в днешното състезание на "Монца" стана французинът Сами Мегетуниф, който измина 22-те обиколки за 39 минути и 58.179 секунди. Това бе втори успех за него през сезона, който му позволи да завърши на осмо място в крайното класиране с 84 точки, като така изпревари и Цолов. Българинът не успя да прибави нов актив, след като с изоставането си от 26.469 секунди се подреди на 19-ото място, което е извън зоната на точки.

Шампион стана италианецът Леонардо Форнароли, който завърши трети. Форнароли успя да се пребори за последното място на подиума с австралиеца Крисчън Менсъл в заключителните завои на състезанието, с което взе 15 точки и изпревари с две сънародника си Габриеле Мини. Мини приключи на втора позиция след Мегетуниф и щеше да се поздрави с титлата, ако Менсъл бе задържал третото място.

Любопитна подробност е, че шампионът Форнароли, който събра актив от 150 точки, не успя да спечели нито едно от 20-те състезания, в които участва през сезона, като от седемте си качвания на подиума той достигна до второто място само веднъж.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна