Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите не се разбраха за състава на РИК - Бургас

В консултациите имаше представители и на ДПС - Доган и ДПС - Пеевски

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районна избирателна комисия за провеждане на избори за народни представители на 27 октомври тази година. Консултациите се проведоха при областния управител Мария Нейкова.


Движението за права и свободи беше представено от двете си крила. Общинският съветник от Поморие Христо Широков и бившият зам-кмет на Камено Георги Георгиев заявиха, че участват в консултациите, защото са упълномощени от Делян Пеевски. Областният председател на ДПС Бургас Мехмед Хамид и председателят на общинския съвет в Сунгурларе Ружди Хаджен пък се включиха като представители на ДПС – Ахмед Доган. Те представиха пълномощно от Джевдет Чакъров. 

И двете групи имаха свои номинации и бяха допуснати да ги представят, но решението, кои ще бъдат разгледани е на Централната избирателна комисия.


Общият брой на състава на РИК – Бургас е 17 души, в т. ч. председател, зам.-председатели и секретар.

За председател бяха предложени Фани Семерджиева от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и Иван Иванов от партия „Възраждане“.

За заместник – председатели имаше три кандидатури – Натали Широкова – Кадиева, Любима Бургазлиева и Маргарита Събева, съответно от ДПС – Делян Пеевски, БСП и „Има такъв народ“.


За секретар предложенията бяха – Георги Михов от „ПП – ДБ“, Виолета Диянова от „Възраждане" и Фатме Илияз от ДПС – Ахмед Доган.  

ПП„Величие“ също отправиха предложения за участие в РИК – Бургас макар, че нямат право на квота в нея. Те предложиха за член Добромира Полименова.

В тази ситуация Централна избирателна комисия до 6 септември трябва да вземе решение за това как да бъдат разпределени ръководните позиции на РИК - Бургас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна