Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тюрингия и Саксония се очаква партиите от коалицията на Олаф Шолц да претърпят значителни загуби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само година преди федералните избори в Германия днес две източногермански провинции гласуват за местна власт. В Саксония се води ожесточена битка за първото място между Християндемократическия съюз и крайнодясната "Алтернатива за Германия". А в съседна Тюрингия се очаква крайнодесните да се поздравят с първата си изборна победа от създаването на партията преди 11 години. Резултатите се очакват с тревога от правителството на канцлера Олаф Шолц.

Пореден протестен вот се очертава в Източна Германия, а към недоволството от миграционната политика на Берлин от преди пет години сега се прибавя несъгласие с политиката на Германия в подкрепа на Украйна. Очаква се протестът на избирателите на изток да донесе първата изборна победа на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия, която в Саксония според последните допитвания остава на второ място след управляващите християндемократи.

"Германия върви към разруха, а казионните партии не могат да спрат нелегалната имиграция", заяви демонстрант по време на последния предизборен митинг на „Алтернатива за Германия“. 

Многобройни бяха снощи и демонстрациите срещу надигащата се фашистка вълна:

"Протестирам в името на моя дядо, който по времето на Третия райх е бил против нацисткия режим"

Големият победител в изборите вероятно ще се окаже новосъздадената лява популистка партия „Съюз Сара Вагенкнехт“. Като трета политическа сила с резултат от над 15 на сто тя може да се окаже във властта и в двете провинции. Но с цената на компромис с твърдите прокремълски позиции на Вагенкнехт за незабавни мирни преговори между Киев и Москва и спиране на военната помощ за Украйна.

"Не може Зеленски да се изправи в Бундестага и да каже, че няма да прави компромиси, че ще има мир само ако руснаците се изтеглят, включително от Крим", заяви в навечерието на днешните избори Сара Вагенкнехт.

В Тюрингия и Саксония трите партии от коалицията на Олаф Шолц ще претърпят значителни загуби – неговите социалдемократи, както и Зелените вероятно ще успеят да прескочат 5-процентната бариера, но с минимална разлика, а либералите ще останат извън местните парламенти в Ерфурт и Дрезден.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна