Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години от нахлуването на нацистка Германия в Полша

Анджей Дуда поднася венец пред паметника на жертвите на германската бомбардировка на болницата "Вси светии" във Велун на 01 септември 1939 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършиха 85 години от началото на Втората световна война - сражението на полуостров Вестерплате край Гданск, с което започва нахлуването на нацистка Германия в Полша. 16 дни по-късно и съветската Червена армия нахлува от изток.

На традиционната възпоменателна церемония на Вестерплате, започнала четвърт час преди 5,00 сутринта, премиерът Доналд Туск призова сънародниците си и съюзниците на Полша да не пренебрегват уроците на историята.

"Най-важното свидетелство днес, че сме си взели поука от историята, трябва да е пълното ни посвещаване на отбраната - на готовността на Европа и на НАТО да се браним от агресия, на каквато сме свидетели на бойните полета в Украйна".

Полският президент Анджей Дуда беше във Виелун, където са били хвърлени първите германски бомби срещу Полша. Дуда осъди руската агресия, но не спомена и за исканите от предходното консервативно полско правителство за компенсации от Германия:

"Руският империализъм отново се надигна. И е задушаващ - отнема свободата, отнема живота, окупира и унищожава. Трябва да бъде спрян! И да си плати!
...Прошката и признаването на вината са едно, но плащането на репарации е съвсем друго. Въпросът още не е уреден. Никога не е бил уреден!"


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна