Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

108 години от Тутраканската епопея

Снимка: Незабравка Кирова

В мемориалния комплекс "Военна гробница – 1916 г.", край тутраканското село Шуменци, се проведе Национален събор-възпоменание, посветен на 108 години от Тутраканската епопея.

Заупокойна панахида в памет на героите отслужи Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Във военното гробище лежат костите на на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, германци. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

Военното гробище край село Шуменци е национален паметник и интересът с годините към  това историческо място и битката от 1916 година, постоянно нараства, сподели директорът  на музеят в Тутракан Петър Бойчев. Традицията да се отбелязва с възпоменание този  момент не е била прекъсвана дори и в годините преди 1989-а г.

"Тутраканското военно гробище се утвърди като символ на българската бойна слава и на героизма на българския войник. То стана събирателен образ на войните на национално обяснение"

Да пазим паметта на героите призова и кметът на Тутракан –д-р Димитър Стефанов, защото Тутраканската епопея е една от най-големите битки в съвременната история на България, продължила само 33 часа, но поставила началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

"България влезе във войната, за да се бори за земите си, очертани в Сан Стефано. Нещо повече - нашите войни, със силния си дух, превзеха за часове непрестъпната тутраканска крепост".

По традиция граждани и институции поднесоха венци и цветя пред обелиска на военната гробница, където на четири езика пише: 

"Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна