Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Кьосев: Най-страшното е отсъствието на гражданската енергия и привикването с абсурда

Според него българският политически живот се е превърнал в чудовищен и срамен цирк

| Интервю
Проф. Александър Кьосев
Снимка: БГНЕС

"Не виждам краткосрочно решение. Нито един гениален лидер не може да изведе ситуацията от блатото, в което тя се намира. Единственото, което остава, е да заложим на културни и образователни програми, които изискват политическа воля, енергия, пари и най-вече изискват устойчивост и дълготрайност във времето. Дългосрочните усилия имат шанс, краткосрочните - не". 

Това заяви пред БНР проф. Александър Кьосев.

"Бедна ни е била фантазията да си представим какво може да стане и до какви абсурдни екстремуми може да стигне т.нар. български политически живот. В момента той няма никаква политика, няма борба за принципи, няма борба за програми, няма борба за електорат, дори няма борба за истинско медийно присъствие. Има надцакване с процедурни врътки и това се нарича политика. В случая това надцакване е за един символ. Никой не можеше да подозира, че този символ ще се окаже толкова важен, по-важен от всички материални активи", коментира той относно случващото се в ДПС. 
По думите му българският политически живот се е разпаднал. "Той се превърна в някакъв чудовищен и срамен цирк", смята той, но добави: 

"Ние сме толкова обръгнали, че вече дори не забелязваме това. По някакъв начин присъстваме на нещо изключително срамно, почти невероятно по свята наглост, и незнайно накъде водещо". 

"Представителната демокрация е в тежка криза и т.нар. партии са срамни организации от полуклиентелистки тип, които играят особени игри и притежават съответните лостове да въздействат и на институциите, и на публичното мнение, не ги намирам вече за партии в истинския смисъл на думата. Това са политически играчи от най-висок комарджийски порядък", изказа мнението си проф. Кьосев в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Според него лидерите не са никакви лидери, а са "играчи, които пред очите ни правят този чудовищен цирк". Той смята, че ако Корнелия Нинова е искала да запази левицата, е трябвало да я напусне преди 10 години. 
По думите му обаче тези неща не важат за коалицията ПП-ДБ. Това са партии, въпреки многото им дефекти и въпреки че електоратът им е недоволен - там случаят е друг, отбеляза проф. Александър Кьосев. Според него там има много голяма дребнавост, отсъствие на общата картина и незнание какво трябва да се прави. Ако се получи разпадане, резултатът ще бъде катастрофален, категоричен бе той и добави, че това обаче ще е несравнимо с разпадането в БСП и ДПС.

Коалиция ГЕРБ - "Възраждане"?

ГЕРБ си вкара тежък автогол с гласуването на училищния закон, изказа мнението си професорът. Според него в момента от партията вероятно дълбоко съжаляват. "Силно подозирам, че второ подобно гласуване от страна на ГЕРБ няма да има", подчерта той. 

"Българският политически живот е толкова неочакван и абсурден, че нищо чудно да се получи ситуация, в която да има нов временен съюз между ГЕРБ - "Възраждане". Но шанс за истинска коалиция - няма и не може да има", коментира той.

Според Кьосев най-страшното нещо е отсъствието на гражданската енергия, привикването с абсурда и усещането за безнадеждност, което е завладяло всички нас. 

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Александър Кьосев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна