Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща стачка в Израел, обвиняват Нетаняху, че не прави достатъчно за заложниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обща стачка се провежда в Израел заради убийството на заложници в Ивицата Газа. Десетки хиляди протестираха снощи срещу неспособността на правителството да осигури освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

"Хистадрут" - един от най-мощните синдикати в страната - обяви еднодневна стачка. Лидерът му Арнон Бар-Давид обвини премиера Бенямин Нетаняху, че не допуска сделка с "Хамас" от политически съображения. Стачката е подкрепена от асоциацията на производителите, високотехнологичните компании, политическата опозиция, близките на останалите заложници на "Хамас". 

Остава неясно колко широко ще се рапространи акцията, която започна тази сутрин в 8 часа. На летище "Бен Гурион" бяха преустановени полетите.

Финансовият министър Бецалел Смотрич - лидер на една от радикалните партии в правителствената коалиция - заяви, че стачката е незаконна, защото с нея се цели кабинетът неправомерно да бъде принуден да вземе определени решения за националната сигурност. И че ще има значителни последствия за икономиката във време на война.

Вчера израелските сили за отбрана съобщиха, че войниците са открили и прибрали телата на шестима заложници от подземен тунел в южната част на Ивицата Газа. Според военните те са били убити от бойци на "Хамас" малко преди това. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив с искане за сделка, която да сложи край на огъня в Ивицата Газа. Протести имаше и в други израелски градове.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна