Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата коалиция на Шолц

Председателката на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Въпреки че "Алтернатива за Германия" спечели регионални избори, за управляващи и опозиция е ясно, че вотът в източногерманската провинция Тюрингия е наказателен срещу правителството в Берлин. 

С 33 процента спечели "Алтернатива за Германия" в Тюрингия, но остава в политическа изолация и е малко вероятно да управлява. На регионалните избори в съседната провинция Саксония Християндемократическият съюз води пред "Алтернатива за Германия" с около два процента. За трите управляващи партии в коалицията на канцлера Олаф Шолц вчерашните избори са катастрофални. Общо едва 12 процента подкрепа събират трите партии в германското правителство. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц влизат в местните парламенти с минимален резултат над петпроцентната бариера, Зелените успяха да я прескочат само в Саксония, а либералите остават извън ландтага в Ерфурт и в Дрезден.

"Резултатите имат пряко отношение към правителството в Берлин. Хората не искат повече това управление. Това е реквием за кабинета на Олаф Щолц", заяви председателката на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел. Основните теми в предизборната кампания бяха миграцията и отношението към войната срещу Украйна. Но честите пререкания между коалиционните партньори в Берлин също са причина за слабия резултат на социалдемократи, Зелени и либерали.

"Искаме и ще довършим мандата. Предстои приемането на бюджета за догодина. Но социалдемократите няма повече да търпим инатливо поведение от страна на коалиционните партньори. Това е неприемливо и не помага за довършването на мандата", коментира генералният секретар на социалдемократическата партия Кевин Кюнерт. След малко повече от една година в Германия предстоят избори за Бундестаг.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна