Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Глобална мрежа измамници е осигурявала на студенти безполезни визови документи

Снимка: Ройтерс

Разследване на Би Би Си установи, че глобална мрежа измамници е измъкнала от студенти десетки хиляди паунда за безполезни визови документи, които те са се надявали да им позволят да работят в Обединеното кралство.

Разследването на медията установи, че посредници, работещи като агенти за набиране на персонал, "примамват" чуждестранни студенти, които искат работа в сферата на социалните грижи. Студентите са платили до 17 000 паунда всеки за сертификати за спонсорство, които е трябвало да бъдат безплатни. Когато обаче студентите са кандидатствали за визи за квалифицирани работници, документите им са били отхвърлени от Министерството на вътрешните работи като невалидни.

Би Би Си разполага с документация, която подсказва, че само един такъв агент, чието име е Таймор Раза, е продал 141 документа за виза, повечето от които са абсолютно безполезни, за общо 1,2 милиона паунда. Раза е наел офиси и персонал в Уест Мидландс, като е обещал на десетки студенти работа в домове за възрастни хора и спонсорство за работа. Той отрича да е направил нещо нередно и е върнал част от парите на студентите.

Би Би Си съобщи, че Раза сега е започнал да продава законни документи и че няколко студенти вече са получили визи и истински работни места. Мнозина други обаче са загубили всичките си спестявания, за да се сдобият с безполезни документи.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна