Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин пред ученици в Тува: Руските сили напредват бързо в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от дълго време руските сили напредват в Източна Украйна по-бързо, превземайки по няколко квадратни километра на ден. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и АФП.

Ройтерс отбелязва, че руските сили, които контролират 18 процента от Украйна, се разгръщат все повече в Източна Украйна след неуспеха на миналогодишната контраофанзива на Киев.

Въпреки украинското нахлуване в руската област Курск на 6 август, през последните седмици по-многобройната руска армия бързо установява контрол над селища в Източна Украйна и се придвижва към стратегически важния град Покровск.

"Отдавна не сме имали такова темпо в офанзивата в региона на Донбас", каза Путин пред ученици в средно училище в Кизил, република Тува, на около 4500 км източно от Москва. "Сега не говорим за придвижване с 200 или 300 метра напред... Руските въоръжени сили вече поставят територии под контрол не с 200-300 метра, а с квадратни километри", добави той.

Путин сподели и детайл от личния си живот:

"Има нарастващ интерес към руския език в Китай и обратното. Членове на моето семейство, най-малките, говорят свободно китайски. Но не трябва да забравяте и интереса си към английския език. Това е един велик език, дал на човечеството много що се отнася до съчетаване на знанията и обединение на хората в сферата на културата. Не отхвърляме нищо, нямаме вражески езици, дори нямаме вражески държави. Имаме враждебни елити в някои страни, които се борят с Русия от векове".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна