Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша е длъжна да сваля руски ракети, изстреляни срещу Украйна и застрашаващи територия на НАТО

Радослав Шикорски, полски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша и останалите членки на НАТО, които граничат с Украйна, не само могат, но и са длъжни да прехващат и да унищожават руски ракети и дронове, изстреляни срещу Украйна, но застрашаващи територията на алианса.

Това заяви полският министър на външните работи Радослав Шикорски пред "Файненшъл таймс".

При поредния руски въздушен рейд тази сутрин Полша активира бойни самолети, за да брани въздушното си пространство.

Изявлението на Шикорски е по повод инцидент отпреди седмица, когато предполагаем руски дрон е бил засечен в полското въздушно пространство при най-мащабния досега въздушен бараж на Русия срещу Украйна. Дронът така и не беше открит и се смята, че е паднал на украинска територия.

"Файненшъл таймс" обаче цитира и заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, който е категоричен, че алиансът не подкрепя употреба на зенитни оръжия срещу мишени в Украйна, за да не стане това повод за ескалация на напрежението между НАТО и Русия.

35 ракети и 23 бойни дрона са изстреляли руснаците срещу Киев на зазоряване днес, като 22 от ракетите са унищожени от украинската противовъздушна отбрана и 20 от дроновете. Съобщава се за трима ранени. Два часа са звучали сирените за въздушната опасност до 06.30 ч. сутринта - малко преди началото на новата учебна година за децата.

Външният министър на Украйна пък съобщи, че част от днешните ракети са били севернокорейски. Дмитро колева отбеляза, че в Пхенян и Москва не си слагат никакви ограничения за употребата на далекобойни оръжия и призова западните съюзници да отменят "абсурдните" ограничения, които налагат на Киев за употребата на техните далекобойни оръжия срещу Русия.

Междувременно руският президент Владимир Путин изнесе открит урок в училище в Тува, република на границата с Монголия. Пред децата там той заяви, че украинците не са успели да постигнат целта си с нахлуването в Курска област - да спрат руската офанзива в Донбас, и че до мирни преговори ще може да се стигне, след като украинците бъдат изтласкани от Курск.

"Такива темпове на настъпление в Донбас отдавна не сме имали. Руските въоръжени сили не напредват вече само с по 200-300 м, а с квадратни километри. Струва ми се, че след това ще възникне истинско желание, а не само на думи, да се премине към мирни преговори. Никога не сме се отказвали от това, но трябва, разбира се, да се справим с онези бандити, които нахлуха на територията на Руската федерация", посочи пред децата Путин.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна