Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитание за германския канцлер Шолц след местните избори в Тюрингия и Саксония

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от вчерашните регионални избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония изправят канцлера Олаф Шолц пред изпитание само година преди изборите за Бундестага. Партиите в управляващата коалиция постигнаха катастрофално нисък резултат вчера, а крайно дясната "Алтернатива за Германия" се поздрави с първа изборна победа.

Със самочувствието на победител председателката на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел беше категорична, че времето на тройната коалиция на Олаф Шолц е изтекло:

"Резултатите имат пряко отношение към правителството в Берлин. Хората не искат повече това управление. Това е реквием за кабинета на Олаф Щолц", заяви Вайдел, която не скрива амбициите на партията за участие във властта и в Берлин след федералните избори догодина.

Такива амбиции има и Християндемократическият съюз. Анализът на генералния секретар Карстен Линеман се припокрива с коментара на крайната десница:

"Партията на канцлера постигна едноцифрен резултат и трябва да се запита дали трябва да управлява? Правителството води катастрофална политика и хората показаха какво мислят", посочи Линеман.

Основните теми в предизборната кампания бяха миграцията и отношението към войната срещу Украйна. Но външнополитическият курс на Германия се определя от правителството в Берлин, а не от местната власт, припомниха социалдемократите. Въпреки това генералният секретар на канцлерската партия Кевин Кюнерт призна, че честите пререкания между коалиционните партньори също са причина за слабия резултат на коалицията със Зелените и либералите.

"Искаме и ще довършим мандата. Предстои приемането на бюджета за догодина. Но социалдемократите няма повече да търпим инатливо поведение от страна на коалиционните партньори. Това е неприемливо и не помага за довършването на мандата", коментира Кюнерт.

Освен очакваната победа на крайно дясната "Алтернатива за Германия" в Тюрингия и второто ѝ място във вота в съседна Саксония, изненада поднесе третата политическа сила в Източна Германия. Това е популисткият прокремълски "Съюз Сара Вагенкнехт", който заради политическата изолация на крайната десница се превръща в ключов играч при създаването на местните коалиции.

"Партиите са огледало на обществото, а то се е променило и традиционните партии не дават отговорите, които търсят повечето хора тук", коментира изборните резултати политологът проф. Карл-Рудолф Корте от университета в Есен-Дуисбург.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна