Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са партиите, участващи в коалициите на двете ДПС-та?

Ахмед Доган и Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

Подкрепящите почетния председател на ДПС Ахмед Доган подадоха днес в ЦИК документи за регистрация на коалиция "ДПС-Демокрация, права и свободи", а хората на Пеевски - за коалиция "ДПС-Ново начало".

В коалицията около ДПС на Ахмед Доган са включени партиите "СБОР – Справедлива България обединени родолюбци" и "Земеделски народен съюз", а в тази около Пеевски влизат политическите парти "Български глас" и "Новите лидери".

Кои са партиите, с които двете враждуващи крила в ДПС решиха да се явят в коалиции на предсрочните парламентарни избори – прецедент в историята на Движението?

Партията "Земеделски народен съюз", влизащ в коалицията "ДПС-Демокрация, права и свободи", е най-добре позната. Председател на партията е Румен Йончев. Той е бил депутат като част от коалиция "БСП за България", но и с ББЦ на Николай Бареков и близките до бизнесмена Ковачки партия "Лидер" в парламентарната група "Български демократичен център". Партията е била част и от ПГ „Изправи се БГ“, на Мая Манолова и е била коалиция с "Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев. Последно тази година ЗНС беше част от коалиция "Синя България", която успя да прескочат 4-процентовата бариера. Членът на ЗНС Явор Хайтов е бил зам.-министър на вътрешните работи.

Партията СБОР, която също влиза в коалицията "ДПС-Демокрация, права и свободи", е основана през 2012 г., като за основа служи партия "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев. През 2023 г. заедно с Партия на зелените, Социалдемократическата партия и Движение на непартийните кандидати бяха част от коалиция „Заедно“, оглавявана от бившия председател на НС Ива Митева, която беше част от ИТН. Тогава коалицията "Заедно" обаче събра едва 0,35% или 8 755 гласа, показват данни от сайта на ЦИК.

Партията "Български гласъ", която влиза в коалицията "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски, досега не е била парламентарно представена. Неин лидер е юрисът Георги Попов, който е бил депутат в 45-ото и 46-ото НС от групата на "Има такъв народ" и който е сред основателите ѝ през 2022 г. заедно с един от активистите на протестите от 2020 г. Тихомир Василев и музиканта от група "Атлас" Петър Писарски. На предишните избори "Български гласъ" се явиха заедно с изключените от „Възраждане“ Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов и тяхната формация "Алтернатива за България".

Другият коалиционен партньор на Пеевски - "Новите лидери" е създадена през 2007 г. с председател Иванка Илиева Митева-Ангелова. Тя е адвокат от Пловдив. Това е най-малко позната партия, като няма информация изобщо да са се явявали на национални избори, но през миналата година е участвала на местни в коалиция "Съединени за Пловдив" заедно "Кауза Пловдив", ВМРО, Земеделски съюз "Александър Стамболийиски", Воля, Атака и Партия на Зелените. Печелят общо 8 места в общинския съвет . На сайта им дори няма информация кой е председател на формацията. Като основни принципи са посочили утвърждаване на духовните ценност, изграждане на стабилно гражданско общество и защита на човешките права и свободи.




По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна