Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ очаква бюджетен дефицит от 1,6 млрд. лева за първите осем месеца на годината

Снимка: БГНЕС

Дефицит от 1,6 млрд. лева се очаква към края на август, сочат прогнозите на финансовото министерство. Това прави 0.8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 46,5 млрд. лв., което е 61,8 % от годишните разчети.

Съпоставени със същия период на предходната година, постъпленията по КФП нарастват с 4,1 млрд. лв. (с 9,6 на сто), като принос за това имат данъчноосигурителните приходи, които нарастват в номинално изражение с 4,2 млрд. лв. (12,6%) и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС), които нарастват с 0,9 млрд. лева.

В същото време разходите по КФП към август 2024 г. възлизат на 48,1 млрд. лв., което е 59,1 % от годишните разчети. Спрямо предходната година се отчита нарастване основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влезлите в сила увеличения от юли 2023 г. и юли 2024 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при други администрации.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31-ви август от централния бюджет, възлиза на 0,98 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Окончателните данни за бюджетното салдо в хазната за юли бяха на дефицит от над 970 милиона лева, докато фискалният резерв беше над 11 млрд. лева.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна