Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство ще спре някои продажби на оръжия за Израел

Дейвид Лами, британски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство ще спре някои продажби на оръжия за Израел, обяви външният министър Дейвид Лами, като допълни, че решението идва след преглед на лицензите за износ на оръжия от Обединеното кралство, който заключава, че има "ясен риск" те да бъдат използвани по начин, който може да наруши международното право.

Около 30 от 350-те лиценза ще бъдат спрени, каза Дейвид Лами. Външният министър изтъкна, че  когато е изправено пред конфликт като този, законово задължение на неговото правителство е да преразгледа лицензите за износ на Великобритания.

"Това не е обща забрана, това не е оръжейно ембарго", посочи Лами. Той направи изявлението пред депутатите в Камарата на общините като заяви:

"Със съжаление уведомявам Камарата днес, че оценката, която получих, ме оставя неспособен да заключа нищо друго освен това, че за определен износ на оръжия от Обединеното кралство за Израел съществува явен риск те да бъдат използвани за извършване или улесняване на сериозно нарушение на международното хуманитарно право“.

Британското правителството отдавна е под натиск да заеме по-твърда позиция срещу Израел на фона на войната в Газа. Обединеното кралство не доставя директно на Израел оръжия, но предоставя лицензи за износ на британски компании да продават оръжие на страната.

По-рано през годината, при предишното правителство на торите, държавните служители, контролиращи износа на оръжие за Израел, поискаха "незабавно да преустановят работа" поради опасения, че може да са съучастници във военни престъпления в Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна