Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия удължи надзора и попечителството върху местните активи на "Роснефт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство удължи с 6 месеца надзора и попечителството си над местните активи на руската "Роснефт" до 10 март следващата година в очакване на техните продажби на Катар, заяви в понеделник министерството на икономиката,  предаде Ройтерс.

Бъдещето на германските активи на "Роснефт", които включват дял от 54,17% в рафинерията "Пе Це Ка Швед"  (PCK Schwedt), все още не е решено, след като Берлин ефективно пое контрола върху тях след началото на руската военна инвазия в Украйна.

Попечителството, което позволява на Германия да управлява бизнеса, като същевременно запазва собствеността на "Роснефт", вече беше удължено три пъти, за да защити доставките на Швед и да даде време на руския енергиен гигант да намери купувач за своя дял.

Дейностите на "Роснефт" в Германия също включват дялове в рафинериите MiRo и Bayernoil. Руските медии оценяват активите на 'Роснефт" в Германия на около 7 милиарда долара.

""Роснефт Русия" вече достоверно заяви, че активно търси продажбата на "Роснефт Германия" и че това трябва да приключи до края на годината", казаха от министерството, като добавиха, че продажбата на активите ще бъде най-сигурният от правна гледна точка и най-бързият начин да се позволят инвестиции в рафинериите, в които държавата притежава дялове.

Източник, запознат с въпроса, каза, че удължаването на попечителството е трябвало да позволи на "Роснефт" да договори продажбата на германските си активи на Катар, който има дълга история на инвестиране в Германия и е най-големият отделен акционер в RWE - най-голямата сила в страната продуцент.

Рафинерията PCK Schwedt е съсобственост на Shell и Eni ENI.MI. През декември Shell обяви продажбата на своя дял от 37,5% в рафинерията на британската Prax Group.

Друг източник, близък до въпроса, каза, че предстоящата продажба на Prax изглежда обезсърчава други инвеститори да купуват дялове в рафинерията.

Съгласно германския закон за енергийната сигурност Берлин може също така да избере да експроприира "Роснефт Германия", ако не може да бъде договорена продажба, както направи с местните активи GAZP на "Газпром", когато руската газова компания заяви, че се е оттеглила от тях през 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна