Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху остава "напълно ангажиран" с постигането на споразумение за заложниците, държани от "Хамас"

Автор:
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта на пресконференция в понеделник, излъчвана на живо по местните телевизии, че остава "напълно ангажиран" със споразумение за заложниците, но отново хвърли вината върху "Хамас" за неуспеха да бъде постигната размяната им с палестински затворници, предаде Ройтерс.

По-рано през деня президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че Нетаняху не предприема достатъчно действия за постигане на прекратяване на огъня и осигуряване на освобождаването на заложниците от "Хамас".

Високопоставен израелски служител пък заяви пред Times of Israel, че последните коментари на президента на САЩ относно липсата на усилия от страна на израелския премиер да постигне прекратяване на огъня и споразумение за заложници са "опасни", особено след като идват, след като Хамас уби шестима заложници , включително гражданин на САЩ.

"Озадачаващо е, че президентът Байдън притиска премиера Нетаняху, който се съгласи с предложението на САЩ още на 31 май и с допълнителното предложение на САЩ на 16 август, а не лидера на "Хамас" - Яхия Синуар, който продължава яростно да отказва каквато и да е сделка", заяви още служителят.

На тазвечерната пресконференция Нетаняху също така поиска прошка от израелски народ, че не е успял да спаси шестимата заложници на "Хамас", които бяха открити късно в събота убити в Ивицата Газа.

""Хамас" ще плати много висока цена за убийството на шестима заложници", закани се той.

"Израел няма да стои мълчаливо и да не прави нищо, изправен пред това клане", посочи той и подчерта, че основната цел на Израел е да унищожи "Хамас", за да се увери, че Газа "вече не представлява заплаха за Израел".

Освен това министър-председателят подчерта, че т.нар. "Филаделфийски коридор на границата между Газа и Египет е "спасителният пояс на "Хамас" и поради това той настоява Израел да продължи да контролира коридора дори след войната, което изглежда като препъваща точка в преговори за прекратяване на огъня и споразумение за заложниците.

Масови протести избухнаха в Израел след новината, че телата на шестима заложници са открити в Газа. Демонстрантите поискаха от премиера да постигне споразумение за прекратяване на огъня и безопасно да върне у дома останалите израелски заложници, държани от "Хамас".

В днешната си реч Нетаняху посочи също така, че краят на войната в Ивицата Газа ще бъде обявен, когато "Хамас" вече не управлява“ анклава.

Той каза, че "за да постигнете целта за изтласкване на "Хамас" от Газа, трябва да имате военна победа и трябва да имате и политическа победа, за да разрушите тяхното управление".

Премиерът подчерта, че Израел е на път да унищожи както военните, така и политическите способности на въоръжената групировка.

"Това е пълна победа", завърши той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна