Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният пленер "Въздух, земя и огън" – съвременност и традиция в керамиката

Снимка: БГНЕС

Завърши тазгодишният Международен пленер по керамика "Въздух, земя и огън" в двора на къщата в Дълбок дол на артистичното семейство Нина и Цветан Донковски. В "Нашият ден" организаторът Цветан Донковски, който е председател на Дружеството на троянските художници, разказва повече за събитието.

Донковски описва пленерите, организирани от Дружеството и Община Троян, по следния начин: "Събират се 5-6 колеги, които в продължение на една седмица общуват творчески и битово, обменят мисли и идеи."

Огънят в пещта, където се изпичат керамичните произведения, е поддържан с дърва, затова работата се усеща по-първично, разказва Донковски. Резултатите от пленера традиционно се представят в изложба в село Орешак. Участниците дараяват някои от произведенията си на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Тази година в Международния пленер по керамика са участвали Веселин Стоянов, Николета Иванова, Методи Попов и Моника Попова, както и двама гости от Китай, споделя Донковски.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна