Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреа Бочели с нов албум и юбилейно турне

През 2024 г. знаменитият италиански тенор Андреа Бочели празнува 30-годишен творчески път с нов албум – Duets, и юбилейно турне, в което предстои концерт в София на 14-и септември на стадион “Васил Левски“.

Андреа Бочели е роден в Тоскана - родината на Пучини и Маскани. По време на детството си в малко селце близо до Пиза, той получава пълна подкрепа от своето семейство в желанието си да учи музика. Стремежът му да продължи музикалните уроци го принуждава да съчетава нощни изяви в пиано барове и усвояването на правните науки в университета в Пиза. Скоро осъзнава, че най-силният инструмент, който притежава, е собственият му глас.

Не мисля, че човек просто решава да стане певец. Това е предопределено от начина, по който публиката те приема, казва Андреа Бочели.

За световната сцена звездата на Бочели изгрява през 1994 г., когато печели конкурса за песен в Сан Ремо с “II Mare Calmo della Sera”. Същата година получава покана за участие в спектакли на операта “Макбет“ на Верди, а на Коледа изпява “Adeste Fideles” за Папата пред десетки хиляди вярващи на площад “Свети Петър“. От тогава насам, животът му е белязан от нестихващ успех.

Андреа Бочели участва в различни поп проекти, но никога не забравя своята голяма страст - операта. Това оформя оригиналния музикален почерк на Маестрото, с който става любим на максимално широк кръг публика.

На 25-и октомври на световния музикален пазар ще излезе албума на Бочели Duets /“Дуети“/. Това е колекция от 32 песни. Сред тях са най-обичаните съвместни проекти на знаменития тенор с класически, поп и рок музиканти като Сара Брайтман, Селин Дион, Ед Шийрън и др., както и нови колаборации с Шаная Туейн, Гуен Стефани, Матео Бочели и др.

Андреа Бочели обяви предстоящия албум след бляскавия си концерт на лондонския фестивал  BST Hyde Park. Предстои и излизането по кината на два документални филма: “Andrea Bocelli 30& The Celebration“, която отразява част от юбилейните концерти, и “Andrea Bocelli: Because I Believe“, която проследява творческия път на знаменития тенор от първите младежки изяви в пиано баровете до световноизвестен певец с рекордни продажби на албумите и многохилядна публика на концертите.

След концертите си на 30-и и 31-и август на Арена Пула в Хърватия, Андреа Бочели ще пее за българските си почитатели на 14-и септември на националния стадион “Васил Левски“ в София. След това юбилейното му турне ще продължи с концерт в Северна Каролинапрез октомври, в Калифорния и отново на европейските сцени в Полша, Румъния и Унгария през ноември, пак в САЩ през декември и т.н. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна