Eмисия новини
от 13.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС на Свищов ще издигне ли паметник на създателя на "Плеядата" по случай 500-годишнината от рождението му

Лъчезар Тошев: Пиер дьо Ронсар може да е връзката между българската, френска и европейска култура

Документ от Националната библиотека на Франция доказва, че Принцът на поетите е от български произход

| Интервю
2
Лъчезар Тошев
Снимка: Ирина Недева

Нямам представа какво ще реши ОбС на Свищов, но има предложение от Станислав Благов да се издигне паметник на Пиер дьо Ронсар. Има до Свищовската академия, където може да се сложи бюст и да се отбележи откъде са тръгнали прадедите на Ронсар. Той може да бъде свързващо звено между българската, френска и европейска култура, каза депутатът в 6 парламента и почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев.

В интервю пред БНР той разказа за доказателствата за българския произход на създателя на "Плеядата"  и на Манифеста за прослава на френския език, чийто корен от Свищов.

Пиер дьо Ронсар е роден на 11 септември 1524 г. в благородническо семейство и тази година се навършват 500 години от рождението му.

Надгробен камък на Пиер дьо Ронсар

Тошев сподели, че през 2009 г. френският посланик "написа писмо до тогавашния кмет на Свищов, в него има едно изречение, че Франция е свързана със Свищов чрез Пиер дьо Ронсар".

"Имаме важен документ от Националната библиотека на Франция с печата на Кралската библиотека от времето на Луи XIV. Това е генеалогия, с което се доказва рода Пиер дьо Ронсар, прадедите му са от български произход", сподели Лъчезар Тошев.

И допълни, че прадядото на Ронсар през XIV век, когато започва 100-годишната война, тръгва от България и с унгарски войски се бие срещу англичаните.

"И унгарски историк и лингвист казва през XIXвек, че най-вероятно Ронсар е от Свищов и смята, че Свищов е най-близо до Тракия по време на Римската империя", допълни доказателствата за българския корен на Ронсар Тошев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна