Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой в две книги: Михаил Неделчев

Снимка: ФС на Аполония

Диалозите с Михаил Неделчев на "Аполония" 2024 - така беше озаглавена вечерта-разговор с литературния историк, критик и публицист в Художествената галерия на Созопол. Бяха представени "Биографичните сюжети на литературния историк" на Елка Трайкова и "Разговори с Михаил Неделчев" на Пламен Дойнов – две книги, в които проф. Неделчев е главен герой. За тях говориха Пламен Дойнов, Елка Трайкова, Кирил Топалов и Веселин Методиев.

В предговора се към "Биографичните сюжети на литературния историк" Елка Трайкова пише: "Анкета прави опит да проследи житейския и творчески път на проф. Михаил Неделчев като поставя акцент върху родовата памет, приносите му към изследване и концептуализиране на българската литературна история, активното му участие в политическите процеси след 1989 г. Многопосочните разкази, които се разгръщат, надграждат и сблъскват, безспорно могат да бъдат допълнени с още събития, факти и личности и това ще ги направи документално по-плътни и по-колоритни. Книгата обаче си постави за цел да събере сюжети, белязали знакови етапи в многолетния, богат и сложен път през годините на М. Неделчев. Те не предполагат нито мемоарна равносметка, нито компесаторно наваксване на пропуснатите възможности, а се опитват да споят автобиографичното и литературноисторическото– характерни за неговия житейски и творчески портрет."

Ето какво четем в анотацията за "Разговори с Михаил Неделчев" на Пламен Дойнов: "Книгата събира разговори, водени от зимата на 2022 г. до лятото на 2023 г. Това са свободни литературоведски диалози, колегиално-приятелски събеседвания по проблеми от близкото литературно минало, в което Михаил Неделчев играе открояващо се значима роля. В тях ефектните концептуални формули се сплитат с цветни биографични и битови подробности, обогатяващи същностното разбиране на времена и личности, на професионални проблеми и културни герои. Словото на Михаил Неделчев, като всяко проникновено действено слово, разкрива тайни, но и прави неща. Разбира се, в основата остава магнетизмът на говоренето – удоволственото съпреживяване на разказа за миналото, интензивно споделено и лично осмислено. От една страна, става дума за опита за публично осъществяване на един алтернативен литератор в годините на комунистическия режим, а от друга – за поредицата от волеви и случайни избори, чрез които една личност отстоява автономността на заниманията с литература във всички времена."

Чуйте Пламен Дойнов и Михаил Неделчев:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна