Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Вероятно седмите избори ще родят правителство

"При по-висока избирателната активност можем да се окажем без БСП в НС"

| Интервю
Татяна Буруджиева
Снимка: Стопкадър БНТ

Най-логичното е и е вероятно седмите предсрочни избори да родят редовно правителство.

С тази оптимистична прогноза започна анализа си пред БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател.

По думите ѝ партиите трябва да разберат, че хората са гласували за тях, за да създадат правителство, което да решава проблемите им, а те да могат да го контролират. 

"Хората вече малко ни интересува точно кои с кои ще се коалират. Но да ни кажат защо и какво ще правят, като се коалират. Това е по-важно", подчерта тя.

Според политоложката заявката на ГЕРБ "да се опрат на силни кметове" е знак, че се опитват да се обърнат към повече хората и това ще са "първите стъпки за нормализиране на ситуацията, защото и последните две партии на прехода - БСП и ДПС - си отиват". 

В предаването "Нещо повече" доц. Буруджиева коментира, че ситуацията с разцеплението в БСП е по-сложна от тази в ДПС:

"Там нещата са по-сложни, защото е много различен обемът от избиратели, който ще трябва да взема решение към коя от двете части да отиде. Той е достатъчно малък (за разлика от избирателите на ДПС - б.р.) и в зависимост от активността на хората на изборите на 27-и октомври, ако тя е по-ниска - можем да видим една от двете фракции на БСП в 51-вото Народно събрание. Ако е по-висока избирателната активност, можем да се окажем без БСП в парламента".

Интервюто на Людмила Железова с Татяна Буруджиева и репортаж от Силистра на Незабравка Кирова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна