Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Докато ЦИК не излезе с решение, няма регистрация на никакви коалиции

"Не може една партия да бъде едновременно в две коалиции"

| Интервю
Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

ЦИК засега излезе с чест от ситуациятаТова мнение изказа пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов и обясни:

"Да не забравяме, че ЦИК беше окупирана от един депутатски башибозук, който прекарал известна част от нощта там и към часа на започване на процедурата по приемане на документи седеше на масата на Централната избирателна комисия. ... Тя взе мъдро решение да успокои нещата. Тези, които се бореха и окупираха ЦИК, разчитаха, че тези номера на вкарване на документа, ще съответстват на реда, по който ще се гледа документът. И така ще се доберат до заветната абревиатура ДПС".

По думите му "не може една партия да бъде едновременно в две коалиции":

"Пред ЦИК има два варианта - единият е да отсвири и двете коалиции (ДПС, лоялни на Ахмед Доган, ще участват като коалиция "Демокрация, права и свободи" – ДПС заедно с партиите "Справедлива България обединени родолюбци" (СБОР) и Земеделски народен съюзКоалицията на ДПС около Делян Пеевски ще се казва "ДПС - Новото начало" и ще обедини усилията на още две партии – "Български глас" и "Новите лидери"), като откаже регистрацията и на двете заради участието в тях на едно и също ДПС, което съществува в съдебния регистър. И двете могат да ги допуснат, но ще им кажат да си махнат ДПС-тата. Да нямат нищо общо с ДПС - Движение за права и свободи. Другият вариант е ЦИК да поеме отговорността като разгледа документите да каже, че счита за истинско ДПС това ДПС, което е в тази коалиция, и я пускаме. Тогава автоматично другото ДПС ще отиде във върховния административен съд. В при първия вариант и двете ДПС-та ще отидат във ВАС. При всички положения ВАС ще реши. Този съд има тридневен срок да реши тези дела".

Той беше категоричен, че докато ЦИК не излезе с решение, няма регистрация на никакви коалиции.

В предаването "Нещо повече" Стоил Стоилов подчерта, че ЦИК се състои от три елемента - физически лица, които са членове на комисията, законовите пълномощия, които има, и правилник, по който работи:

"Ако иска да заседава и в палатка насред Борисовата градина, това е ЦИК. А не както някои хора говорят, че ЦИК трябва да се изнесе от сградата на Народното събрание".

Интервюто на Людмила Железова със Стоил Стоилов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна