Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Политиците не говорят за финанси, икономика и социални политики, а за вътрешнопартийни проблеми, смята икономистът

| Интервю
Михаил Кръстев
Снимка: БТА

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева, дефицитът отива над 2 милиарда лева. По данни на МФ над 1 милиард лева от наличността по бюджетната рамка са пари за общините. Ефективно бюджетният дефицит се равнява на над 3 милиарда лева.

Това обясни в интервю за БНР икономистът Михаил Кръстев.

Картината продължава да се влошава, категоричен е той.

"Всичко това не е прерогатив на политиците в тази политическа криза, в която се намираме. Те не говорят за финанси, икономика, социални политики. Говорят единствено за техния вътрешнопартиен интерес."

Кризата в публичните финанси може да се реши или чрез генериране на нов дълг, или чрез увеличаване на данъчната тежест за бизнеса и домакинствата, което така или иначе се случва постепенно, макар политиците да твърдят, че такова няма, посочи Кръстев. По думите му, това се случва с увеличаването на максималния осигурителен доход и на минималната работна заплата.

Приближаваме се все повече до икономическия нонсенс минималната работна заплата да се приближава или изравнява със средната работна заплата на места в страната, подчерта Михаил Кръстев, според когото статистиката за средната работна заплата е изкривена заради София. Той прогнозира, че заради това затваряне на ножицата "ще се стигне до катаклизми".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна