Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново театрално пространство отваря врати в София в сградата на УАСГ

Първият спектакъл ще се играе в Деня на София - 17 септември

Татяна Павлова от екипа на новия театър на София
Снимка: Радио София

Татяна Павлова е от екипа на новия театър "Артвент" в София, който ще стартира от този сезон. Той ще отвори врати в едно пространство, като цяло добре познато на софиянци, това е "Аула Максима" в сградата на университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"Много съм щастлива, че можем да си партнираме с нашите любезни домакини, че това ще бъде новият дом за театър в София и причината е, че няма достатъчно място за култура в София. Сцената на театър "Артвент" ще приюти едни от най-харесваните постановки в театралния афиш и с чисто сърце мога да кажа – едни от най-харесваните и добри актьори", сподели Татяна Павлова в предаването "Радиокафе".

"Театралното изкуство е ценено и търсено у нас. Театрите са посещавани и от все повече хора, все повече млади хора реагират на рекламите които виждат в социалните мрежи и оттам си купуват билети. Наблюдаваме ръст с около 25-30% на хората на възраст между 20 и 30 години и това е много радостно, защото във времето в което всички ние сме на скоростта на скролването в социалните мрежи, е чудесно, че има такова съдържание, което задържа вниманието за повече от 3 секунди и провокира интереса към театъра", отбеляза Павлова. "Самото ходене на театър е едно преживяване – да се подготвиш, да отидеш, след това да си тръгнеш и с голяма надежда да си кажеш – беше страхотно! Има си култура за ходене на театър", разкри още тя.

Как се променя тази култура, имайки предвид локацията на театър "Артвент"?

"Ние я адаптираме така, че да предостави максимално театрална атмосфера и усещане на публиката. Съвсем скоро, на 17 септември, когато е първото представление там – "Заклеваш ли се в децата?" с Весела Бабинова и Владимир Зомбори, хората които посетят представлението ще попаднат в истински театрален салон, залата е много голяма, приятна, като усещане носи годините и спомените на много други събития по-скоро свързани с академичната общност и мисля, че добре ще и прилягат културните събития и театралните постановки, които ще бъдат поставени там" изтъкна Татяна Павлова.

Снимка: artvent.bg

Каква е идеята, концепцията и какво по-различно може да очаква публиката?

"Искаме да предложим едно цялостно преживяване – хората да идват на театър не само да гледат представлението, но да го отбележат в своя календар като събитие, да гледат представлението в хубава обстановка. И преди там където сме провеждали нашите постановки, сме правили срещи с актьорите имало е дискусия, надяваме се тази добавена стойност и естествено качеството на самите представления, да стимулира още хора, освен онези, които редовно ходят на театър, да се запознаят с него, да го харесат и да продължат, заявиха още от "Артвент".

Тематиката на представленията е различна по скалата на забавленията и сериозността. Имаме различни предложения, които смятаме, че ще допаднат на хората", увери още Татяна Павлова.

Елегантна неформалност

В екипа няма да има основна трупа, защото механизмът ще бъде малко по-обърнат, вече имаме представления, които подготвяме, подготвят се и нови. Първата премиера ще бъде през ноември, до края на сезона ще има поне още две, в готовите продукции ние работим с много и различни актьори", каза още Павлова. Още от имената на екипа, който стои зад театър "Артвент" и за мястото на държавата и институциите в подобни проекти, чуйте от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна