Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб

Женските отбори на ЦСКА, Левски и Славия ще гостуват в Драгоман и ще уважат турнира за "Купата на кмета". Надпреварата ще се проведе на 14 и 15 септември и ще бъде едно своеобразното официално откриване на най-новия клуб в българския волейбол. 

„Драгоман от две години има проект за развитие на волейбола по егидата на Хеткор волей. Искаха да тестват дали волейбола е привлекателен спорт за Драгоман. Оказа се, че е. Тази година се роди идеята да се направи нещо по-сериозно т.е да тръгнем към професионално развитие на този спорт. Първите две години клубът се опитваше да помогне в Демакс лига да има повече отбори и да е по-интересно. Имаме подкрепа от община Драгоман  и от кметът Андрей Иванов. Подкрепата е дългосрочна. Нашият проект не е за една година. Започваме с идея да правим женски волейбол. Като тя се разшири и вече имаме и девойки. Ще отворим и подготвителни групи за децата на Драгоман“, това сподели специално за БНР Никола Димитров, старши треньор на отбора при девойките.

Освен от Никола Димитров клуба ще бъде воден и от Драгомир Лазаров, който ще отговаря за женското направление. Двамата  имат изключителна експертиза, тъй като през годините са работили във волейболен клуб Левски и са били част и от треньорските щабове на различните ни национални гарнитури. Кондиционен треньор на тима ще е Николай Костадинов.

„Искаме клубът да създаде общност около волейбола. Идеята ни е не само да изграждаме състезатели, но и да изграждаме млади треньорски, кондиционни и анализаторски кадри. Първите ще са нашите по-опитни състезателки, които имат желание да бъдат треньорки. Те ще работят с подрастващите. Планираме съвместно с Национална спортна академия „Васил Левски“  да развием  стажантска  програма за да можем да отворим път за развитие на млади специалисти. Нашата идея е методологията, която ще приложим да бъде документирана и да може да се прилага в обучителния процес както за състезатели, така и за треньорите. Имаме контакти с колеги от много държави. Вече водим преговори с федерациите на Гърция и на Кипър за партньорство“, разясни Никола Димитров и допълни:


„Ние сме амбициозни. Тази година се целим в първите четири отбора в лигата. Надяваме се да ни стигнат силите и за нещо повече. Искаме да покажем един малко по-различен облик на българския волейбол, както с поведение, така и със стил на игра. С Добри много добре сме запознати с всички противници и можем да намерим начин да им противодействаме“

Срещите от турнира за „Купата на кмета“ ще започват сутринта на 14 септември, като първи един срещу друг ще излязат съставите на ЦСКА и на Славия.

По-късно зрителите ще станат свидетели и на "Вечно" дерби между отборите на Левски и ЦСКА.

Програмата в първия ден предвижда и официално откриване на  турнира от президента на Българската федерация по волейбол  Любомир Ганев, както и  среща между домакините и Славия. 

В неделния ден двубоите продължават, а кметът  на Драгоман Андрей Иванов ще се включи в закриването и ще награди участниците. 

„За нас е важно да се конкурираме с най-силните отбори. Това беше идеята на турнира – да поканим най-силните отбори за да видят нашите момичета къде трябва да стигнат и какво трябва да надградят и да прескочат, за да са там където ние ги искаме. Това ще е една генерална репетиция преди откриването на сезона“, разясни още Никола Димитров и завърши:

„Един от слоганите на клуба е – "Горим за играта". Това пък е другата ни цел - да запалим пламъка в децата. . Искаме да покажем на децата, защо волейбола е най-хубавата игра и да имаме много такива във залата“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна