Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да очакваме от Бюджет 2025?

Доц. Щерьо Ножаров: Въпреки периодът на политически турболенции, който предполага популизъм, този бюджет би следвало да е консервативен

| Интервю
Щерьо Ножаров
Снимка: БСК

Няма пари за увеличение на заплатите  от целия публичен сектор в Бюджет 2025. За това предупреди в ефира на БНР доц. Щерьо Ножаров, експерт по икономическа политика и макроикономика, съветник в Българската стопанска камара и преподавател в УНСС, след като вече е в ход процедурата по изготвянето на държавен бюджет за следващата година.

"Дори и да планираме нов дефицит от 3%, само увеличението на пенсиите може да изконсумира целия таван на дълга. Това означава, че трябва да се реже отнякъде. Обикновено - от капиталовите разходи, а има и по-голям натиск върху бизнеса. Това обаче не може да продължава много дълго, защото влошава икономическаота ситуация". 

Той отбеляза също, че се наблюдава спад в размера на активната работна сила, което води и до спад на данъкоплатците и постъпленията в бюджета. Като друг проблем доц. Ножаров открои плащането на пари, но без да са извършени реформи. 

"Защо се увеличават заплатите в публичния сектор, ако не виждаме резултат?!" 

Въпреки периодът на политически турболенции, който предполага популизъм, този бюджет би следвало да е доста консервативен, заяви той в предаването "Нещо повече". 
"България се намира в навечерието на членството си в еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Задачата е доста отговорна. Този бюджет е изключително важен и ще бъде наблюдаван не само от бизнеса и гражданите на страната, но и от редица международни институции и европейската общественост".

Доц. Ножаров коментира и предложението от 1077 лева за минималната работна заплата от догодина.

"Минималната работна заплата за следващата година трябва да бъде определена въз основа на Директивата за адекватните минимални работни заплати на ЕС. Ако изчисляваме спрямо нея, трябва да остане малко над сегашната. По директивата не се отчита и производителността на труда в момента".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна