Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бебе на борда" от Кристофър Дюранг за първи в България

"Бебе на борда" е съвременна пиеса – комедия с елементи на черен хумор. Действието се развива на ръба на абсурда при сблъсъка на младите герои с реалността, за която те са абсолютно неподготвени.

Това е новият спектакъл от платформата "Театър+". Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов".

Режисьор на постановката е Василена Радева.

"Намерих текста в библиотеката в един град Болдър, това е Колорадо. Бях на ваканция там, на гости на роднини и отидох до библиотеката да видя изобщо какво имат като театрална литература. Нямах много очаквания, тъй като градчето в малко. Там попаднах на този автор Кристофър Дюранг. Той не е много познат в България, въпреки че вече има няколко постановки и мисля, че все повече ще има, защото е страхотен комедиен автор", разказва за откритието си Василена Радева и допълва, че характерното за стила на Дюранг е, че умее да разсмива публиката на теми, които по принцип са проблемни за обществото.

Актьорският състав е почти изцяло дамски: Илиана Коджабашева, София Бобчева, Мартина Пенева и Боян Арсов - един кавалер за цвят.

"Това е нещо като каталог-учебник за възможните грешки на младите родители. Надяваме се в това отношение да бъдем не плашещи, а полезни и забавни, защото толкова много грешки наведнъж само в изкуството и в театъра могат да се допуснат. Няма страшно в живота", успокоява режисьорът младите родители, които ще гледат постановката.

Платформата "Театър+" към Народния театър, на която е плод спектакъла, се занимава с представянето на текстове, които българската публика вижда за първи път или пък са добре забравени.

Повече за "Бебе на борда" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна