Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крикор Асланян: Поднасянето на чай в Мароко е ритуал

"Оказа се, че имам феноменална памет. Няма една дума, която да е преписана отнякъде. Всичко, което споделям, е по памет. Събития, имена, дори дати, помня", казва гостът в "Покана за пътуване" Крикор Асланян. Подчертавам го, защото авторът на книгата "Един софийски малчуган разказва" е на 87, а продължава не само да пише, ами и да мечтае за още пътешествия. Той е посетил 35 държави. Завършил е френска филология и външна търговия, в момента живее в Монреал, но пет години е бил учител в Мароко. На френски е преподавал шлосерство, машинно чертане и стругарство.

Поканих го да разкаже за северноафриканската държава като човек, който е живял в столицата Рабат, обаче е избродил страната надлъж и шир, извън традиционно туристическите Казабланка, Фес и Маракеш.

Той разкрива тайната в приготовлението на мароканския черен чай със стрък жива мента в него, чиито ритуал на поднасяне е истинска атракция. Умелият сервитьор поставя чашата на масата и от поне метър и половина височина безпогрешно я улучва със струйката от чайника. Всички се втурват да го снимат, а той горделиво се усмихва. На друг – ритуал, този на мароканския тънък пазарлък Крикор Асланян също ще ни обучи.

Мекият климат през зимата (температурата по обяд през януари е около 20.5°C) и безкрайната плажна ивица са превърнали Агадир в любима дестинация за слънчева почивка през студения сезон. Градът е разположен на брега на Атлантическия океан, близо до подножието на Атласките планини. Той е модерен, забързан и благодарение на високите сгради, широки пътища, модерни хотели и кафенета в европейски стил. А храната с пресни морски дарове е феноменална, но моят гост Крикор Асланян, който е живял в Мароко предпочита да кривне от утъпкания от туристи път към безлюден плаж и ботаническа джунгла.

Мислех, че градините Мажорел, създадени в Маракеш от Ив Сен Лоран са най-красивите в Мароко, но г-н Асланян ме опроверга и породи у мен желание да видя на живо Жарден екзотик в Агадир.


Авторът на книгата за стара София "Един софийски малчуган разказва" обеща отново да гостува в "Покана за пътуване", защото е посетил Каньонът на антилопата в САЩ, а това е място, което трудно може да се опише с думи.

Снимки: личен архив на Крикор Асланян
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени