Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лявото се превръща във фактор"

Кристиан Вигенин: Ситуацията в БСП е много различна от тази в ДПС

"Бих предложил да спрем да коментираме госпожа Нинова"

| Интервю
Кристиян Вигенин
Снимка: БГНЕС

Бих предложил да спрем да коментираме госпожа Нинова. Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин, евродепутат от БСП.

"Пътят е ясен. Тя е подала оставка. Националният съвет е избрал изпъняващ функциите. След това започнаха съдебни обжалвания. Тя, заедно с още трима човека, бяха изключени от БСП по устава и правилата. Темата е затворена.

Ситуацията в БСП е много различна от тази в ДПС. Остава единствено да се финализира тази съдебна сага, която започна през юли и нещата да продължат по устава и по закона.

Към този момент Атанас Зафиров представлява БСП за България пред ЦИК. Предстои регистриране на нашата нова коалиция БСП - Обединена Левица. Съдът се произнесе още в началото на юли, че Зафиров представлява партията, но това решение  беше обжалвано, умишлено забавено, за да се постави под риск регистрацията на БСП. Абсурдно е да бъде поставено под риск участието на най–голямата лява партия от човек, който дори не е неин член!

Не ние сме се отрекли от Нинова, тя се обърна срещу нас, защото решихме, че няма да позволим еднолично да се насрочват заседания на  Националния съвет, да се пререшават решения на Изпълнителното бюро. Това не е няколко човека срещу Корнелия Нинова. Националният съвет определи Зафиров за изпълняващ функциите на председател". 

Той разясни в предаването "Неделя 150" какви са целите, довели до създаването на ляво обединение. 

"Всички сме заедно и гледаме напред. В момента левите сили се опитваме да стъпим на здрава почва. Работим по нашата платформа. Променя се и настроението и вътре в БСП. Лявото се превръща във фактор. 

Имаме причини да не поканим господин Кадиев в обединението. Бил е в нашите листи, правили сме коалиции с неговата формация. Той не разбира смисъла на това, което правим. Естествено е, че най-голямата лява партия ще има водеща роля в тази коалиция. Няма как БСП да бъде поставена в подчинено положение. Но ние работим абсолютно открито. Сигурен съм, че няма да стигнем до положение, в което да диктуваме някаква политика. Само заедно може да представляваме алтернатива за управлението на България. Винаги ще има опити да се връщаме в миналото, да търсим минали конфликти. С днешна дата тези конфликти са затворени.

Направихме сериозно усилие да обединим и вътрешно партията. Стъпка по стъпка и вътрешните пукнатини се затварят".

Вигенин е категоричен, че сред целите на новата лява коалиция ще остане разграждането на модела, изграден от ГЕРБ. 

"Няма да видите отстъпление от нас в това отношение. Всеки, който олицетворява този модел в страната, няма как да бъде наш приятел". 

Той посочи, че все още не е ясна подредбата на листите. 

Нашето намерение е това да бъде проект, който да продължим да развиваме в следващите години, обясни Вигенин.

Имаме намерение да върнем старите текстове на Конституцията. Ще работим за това, посочи още той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна