Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-важното е да направим така, че да не позволим да се роди нов Пеевски в България"

Ивайло Мирчев: Борисов и Доган да разкажат за Пеевски

Според него това е бързият начин в обществено-политически план Пеевски да бъде приключен

| Интервю
Ивайло Мирчев
Снимка: Савина Спасова

"Борисов да взема да излезе от храста, в който се е скрил, и вместо да си подава едното оченце от там, да излезе и да каже какво мисли за това, което се случва с Пеевски днес. От друга страна и ДПС - Доган вместо да пускат призиви към останалите партии, че трябвало да се направи общ фронт срещу Пеевски, да вземе Доган да даде едно интервю и в него да разкаже всичко за Пеевски, защото това е бързият начин в обществено-политически план Пеевски да бъде приключен". 

Това призова пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България", част от коалицията ПП-ДБ. 

Пеевски е недосегаем в България - това е големият проблем, категоричен бе той. Според него шефът на ДАНС трябва да отиде в парламента и да разкаже какво има по отношение на Пеевски и какво в годините евентуално е прикривано. Главният прокурор пък трябва веднага да му поиска имунитета, добави той.

От коалицията са предложили законопроект, според който при изтекъл мандат на ВСС, той не може да избира нов главен прокурор, шеф на ВАС или ВКС. Ивайло Мирчев обясни, че този ВСС няма общественото доверие за тези избори

"В момента се прави всичко възможно Пеевски да задържи капиите си в съдебната система, в прокуратурата, в службите, в регулаторите, във всички институции. Тази офанзива за избора на нов главен прокурор от ВСС е точно негова и се учудвам къде е Бойко Борисов по терена тук, защото и той се е скрил в храстите и само от време на време подава едното око плахо".

Според него Пеевски е можело да бъде в изолация, ако Борисов беше заел ясна и категорична позиция. Той смята, че Пеевски е проблемът на България. 
Трябва да е ясно, че нито една партия няма да има 121 депутати в следващото НС, отбеляза Ивайло Мирчев в предаването "Неделя 150". По думите му ще се търси много трудно решение. Според него обаче е много трудно да се започне истински разговор с партии, които се правят на "приятно разсеяни" по отношение на Пеевски

Той обаче е категоричен, че след изборите правителство трябва да има. "Чакайки месия, няма да се получат нещата", категоричен бе Мирчев и добави, че под някаква форма трябва да има коалиция. 

"Най-важното е да направим така, че да не позволим да се роди нов Пеевски в България. Хора, които искат да дойдат на мястото на Пеевски, има много. Докато ние улисани в това да отстраним Пеевски от политиката и от обществото, има едни, които се готвят за скок и да се наместят на неговото място. Страната трябва да се освободи от такъв тип хора и да заработят регулаторите най-после". 

Предизвикателствата пред страната са много над нашите вътрешни различия, изтъкна Ивайло Мирчев и бе категоричен, че коалицията ПП-ДБ влиза силна в тези избори. Той призова хората да гласуват.
"Загубихме 50% от избирателите си. Това са реалностите, от които ние не трябва да бягаме. Напротив - обещахме след изборите да започнем честен диалог с тях. В "Да, България" честният диалог го започнахме, нашият лидер подаде оставка, което е най-високата цена, която една политическа формация може да плати. Трябва да продължим този разговор и да направим всичко възможно в тази кампания да си ги върнем тези хора. Не съм убеден, че в последните 3 месеца по много добър начин ние показахме, че ги разбираме и че сме ги чули. Но трябва да го направим в следващите 2 месеца, защото в противен случай нищо добро не чака страната ни и нас като политици", коментира Мирчев и обясни, че именно в тази посока са били предложенията им за избора на кандидати и листи за предстоящите избори. Той е категоричен, че партиите трябва да се променят, особено когато имат спад в електоралната подкрепа. 

Според него сглобката не е била добре обяснена. Мирчев напомни за поредицата избори преди сглобката да се състави. Целта ѝ беше няколко партии да се обединят за правителство, което да е повече с експертен профил и да изпълни няколко основни приоритета за страната, коментира той и добави: "Изненадата се оказа - в момента, в който седнеш да говориш с ГЕРБ и изведнъж до теб се появява и Пеевски".  И все пак, депутатът подчерта, че те не са нарушили принципите си. 

Относно сигналите, че ще бъде направен опит да бъде върнато старото положение в Конституцията, Мирчев каза: "Това е доказателство, че влиянието на Пеевски в БСП се е увеличило главоломно".

Той напомни, че тези промени са одобрени от Венецианската комисия и ЕК. Според него сега е много удобно да се говори против промените. По думите му партиите, които искат връщане на старото положение, си играят с темата

Мирчев подчерта, че тяхното предложение за служебните кабинети е било различно, а приетото - е на ГЕРБ. "Ако регулаторите работят добре, ако там наистина се избират различни хора в различни години от различни власти, няма да има никакъв проблем, за да бъде избран някой, който не е свързан с Борисов или Пеевски. Реалността е друга в момента, но след 10 или 20 години тя няма да бъде такава", смята той. 

Според него проблемът на Конституцията е, че има овладяна съдебна система и прокуратура от съветски тип. "Ако държиш главния прокурор, държиш всички в страната, всички институции", обясни депутатът.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Ивайло Мирчев в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна