Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеват Гюнеш: Изселниците в Турция гласуват традиционно за Доган

| Интервю
Джеват Гюнеш
Снимка: Мария Петрова

"Властта е само за един и всеки, който има шанс, иска да го пробва. Това е основният проблем". Така Джеват Гюнеш, представител на организацията "Балкански турци" за района на Одрин, определи конфликта в ДПС. Той напомни отцепванията от Движението в годините и подчерта, че Ахмед Доган си е отстоял позицията. По думите му изселниците ни гласуват традиционно за него, като за тях ДПС с лидер Доган е "тяхно спасение":

"При нас конфликт няма. Разделение най-вероятно ще има. Хората, които са традиционни – те ще гласуват за автентичното ДПС – партията на Доган, а хора, които имат познати, връзки или роднини от страната на Пеевски – те ще гласуват за тях".

В предаването "Преди всички" Гюнеш сподели, че не са имали притеснения за това, че Делян Пеевски е оглавил ДПС. Но:

"След като Пеевски стана съпредседател на партията, хората малко шушукаха и мислиха, че това не е редно, но в крайна сметка те решиха, че в една европейска страна и българска партия с мнозинство етнически турци може да има съпредседател българин. Това не беше голям проблем за нас. Проблемът се яви след това".

Според него на изборите вероятно ще има хора, които да се объркат между двете коалиции. По думите му върху тях няма натиск от двете фракции в Движението. Изселниците искат хората да са единни както в ДПС, така и в другите партии, подчерта Гюнеш.

Българите в Турция продължават да се надяват след тези избори на стабилна държава, политика, икономика и правителство, което да изкара пълен мандат. Те обаче изразяват съмнение, че това ще се случи.

Цялото интервю на Силвия Великова с Джеват Гюнеш в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна