Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект и опазването на природата

| Интервю
Снимка: БТА

Заблуждава ли Изкуственият интелект човека? Експеримент на WWF - България търси отговор на въпроса чрез виртуална игра, която в същото време популяризира дивите животински видове. Резултатите изненадват, казва Елена Ганчева от природозащитната организация. От WWF алармират и за загубите на диви животни, загинали в големите горски пожари през това лято.

"Искаме да покажем на хората истинските животни и усилието, което фотографите полагат, когато трябва да заснемат някое, както и колко е лесно чрез ИИ да се създаде изображение. Надяваме се да привлечем интереса, да покажем, че все още има истински животни, но съвсем скоро може да стане така, че част от тях да изчезнат. 

Най-добрият възможен сценарий е дивите животни да се опазят. По последния доклад на  WWF  68% от животните са изчезнали за по-малко от един човешки живот. Ние не сме против ИИ, но едно е да видиш истинска снимка, друго – нещо генерирано".

Голяма част от хората не могат да познаят всички изображения, които са генерирани от ИИ, разказа Елена Ганчева. 

"Най-трудният образ е на есетрата. Те са риби от времето на динозаврите и са най-застрашената група. 

Има и информация. Идеята е човек да научи повече за дивите животни. На сайта на самия куиз може да се извърши и дарение за опазване на дивата природа в България.

Трима от участниците в играта ще получат като награда играчка розово фламинго. Самата птица участва в играта. Тази година малки се излюпиха и на Атанасовското езеро - нещо, което десетки години не се беше случвало в България".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна