Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицери на Фронтекс са докладвали за случаи на нарушаване на човешките права по българо-турската граница

| Интервю
Снимка: БНР

Вътрешни документи разкриват, че служители на Фронтекс са сплашвани, за да мълчат за насилието над бежанци и мигранти по българо-турската граница. Това показва разследване на журналиста Мария Черешева. Тя е част от Балканската мрежа на разследващите журналисти.

"Работя по тази тема вече от десет години. От време на време излизат и нелицеприятни истини за случващото се на българо-турската граница, която е зона с ограничен достъп на информация. 

Отдавна се натъквам на такава за насилствено отблъскване на хора на територията на нашата страна, на които не се дава шанс да потърсят убежище, както би трябвало да се случи по силата на международното право. 

Обикновено обаче тази информация е или от неправителствени организации, или от хора, с които разговаряме като журналисти. Рядко достигаме до доказателства в документи и то такива на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. 

В случая самите офицери или гранични полицаи на Фронтекс са докладвали на тяхната Служба за основни права за поне 16 случая, на които са станали свидетели в съвместни патрули с българската гранична полиция и представляват нарушение на закони и човешки права". 

Има случаи на събличане на хора, побои, насилствено връщане, заплашване с електрически палки или огнестрелно оръжие, обясни Черешева в предаването "12+3". Тя отбеляза, че думата "системен" е посочена няколко пъти в докладите. 

"Властите у нас са поставени в особена ситуация. Целта им е да ограничават потока от хора, които влизат през България. От една страна има натиск да се спазват човешките права, но от друга –тези хора да не бъдат допускани в Европа. Получава се сблъсък на интереси". 

От Гранична полиция ни казаха, че по всички сигнали, които сме описали, са правени проверки, но никой не е бил наказан, защото не е установено превишаване на правомощията, отбеляза още тя.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна