Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400-дневен мащабен ремонт на училище в Благоевград притеснява ученици, родители и учители

Снимка: БНР, архив

Проблемът с ремонтите в училищата се оказа истинско предизвикателство - както за местната власт в Благоевград, така и за родителите и учениците. Заради мащабно строителство и разширяване на училищната база в едно от централните основни училища тази учебна година, а най-вероятно и следващата, децата ще учат на няколко други места. Ще удържи ли на недоволството кметската управа? 

Седмица преди началото на новата учебна година ремонтите на училищните сгради в Благоевград са на финала, проверяват се отоплителните инсталации, както и мерките за безопасност около училищата, информира ресорният заместник-кмет Боряна Шалявска.

В едно от централните училища обаче звънецът - символ на първия учебен ден, няма да бие за първи учебен ден. Причината е мащабно строителство, което ще продължи 400 работни дни, или близо две години. Преподаватели, родители и Община трябваше да преглътнат неудобството, че децата ще учат на три различни места. Преди това е правен оглед на училищни сгради, отдавна забравили, че са такива, намиращи се в близките села, но състоянието им е било плачевно, призна Боряна Шалявска.

Що се отнася до 13-те детски градини в Благоевград и филиалите им в селата, недостиг на сграден фонд и места няма. Всички желания на родителите бяха удовлетворени, даже към момента има още свободни места.

Благоевград е един от малкото областни центрове, в които няма проблем с местата в детските градини. Единственото неудобство е, че в два от кварталите на града няма детски заведения, заради което Общината пое ангажимент до следващата година там да има нови детски градини. "Започва строителството на две нови детски градини, в новите квартали, където няма такива", увери заместник-кметът.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна