Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Нечев: Въвеждането на мултифондовете ще бъде в интерес на осигурените лица

| Интервю
Владимир Нечев
Снимка: Мария Костова, БНР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде висока оценка на българския пенсионен модел и препоръча да се подготвят законови промени с цел да се увеличат доходите за старост. Отдавна самите пенсионни дружества настояват да се повиши вноската за частните фондове и да се въведат така наречените мултифондове – даване на възможност осигурените да избират степента на риск, с която да се инвестират натрупаните в индивидуалните им партиди средства. 

По последни данни осигурените в четирите вида пенсионни фондове у нас са над 5 милиона души, а активите им са 24,5 милиарда лева. Най-масовият вид фондове са универсалните – в тях се осигуряват задължително родените след 31-ви декември 1959 година. 

Въвеждането на мултифондовете ще бъде в интерес на осигурените лица, заяви пред БНР Владимир Нечев – главен изпълнителен директор на пенсионно осигурителна компания и член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

"Около 10% са в момента плащанията от втория стълб. Но това е резултат от непълния период на осигуряване. Промените, които се насърчават, са точно по линия на въвеждане на т.нар. мултифондов модел. Биха имали изцяло благоприятен ефект точно в тази посока - да се постигне по-висока доходност и един по-висок коефициент на заместващ доход", обясни той.  

Интервюто на Мария Костова с Владимир Нечев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна