Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това.

Това каза пред БНР политологът и специалист по изборни системи Даниел Стефанов и уточни:

"Най-големият проблем за българските избори е общественото доверие в тяхната честност и резултат. Моето мнение като експерт е, че България прави честни избори".

"Двата казуса - с ДПС и с БСП - не касаят директно честността на изборите и това трябва да остане така. Трябва да се опитваме да намаляваме напрежението и да изчистваме всеки казус, за да няма съмнение в честността на изборите в България", категорично добави той.

Според политолога и двете крила в ДПС имат свои стратегии за получаване на регистрация за изборите на 27-и октомври:

"Не смятам, че ЦИК е институцията, която трябва да решава вътрешнопартийни битки в ДПС. Вторият принцип, който смятам, че трябва да бъде защитен, ако е възможно, е, че всеки кандидат, ако изпълнява критериите, трябва да бъде допуснат до избори. С това не казвам, че двете крила трябва да бъдат регистрирани, а трябва да бъдат регистрирани само ако изпълняват критериите, записани в закона. ... Това се отнася и за БСП. ... ЦИК не трябва да залита нито в едната страна, нито в другата - нито да дава с лекота откази за регистрация, нито да прави компромиси, когато регистрира един или друг кандидат или партия".

Даниел Стефанов посочи, че според партийния устав БСП има само един председател и това прави случая по-различен от този с ДПС: 

"На случая с БСП повече му отива да бъде решен в съда. Проблемът на ДПС е, че в самия устав на партията е записано, че има двама председатели, които могат да действат заедно и по отделно. ... При ДПС говорим за крила, но става дума за една и съща партия".

Интервюто на Людмила Железова с Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна